Etiketterurkraftartikel
Läst 7175 ggr
Jane-Lyzell
2017-06-22, 12:59

Trevlig Midsommar

Önskar alla vackra själar en fin och trevlig midsommar ❤️önskar er allt gott🙏

Hedniskt midsommarfirande[redigera | redigera wikitext]

Det är okänt om midsommarfirande förekom under förkristen tid, varför alla förkristna kopplingar är mycket spekulativa.[2]

Sett ur astronomisk synvinkel infaller sommarsolståndet endast tre dagar före det ursprungliga kristna midsommardatumet, 24 juni (med inledande högtidsafton 23 juni). Närmast polerna, det vill säga norr om norra polcirkeln och söder om den södra, går solen inte ens ner under horisonten vid sommarsolståndet ((midnattssol) och även nära polcirklarna (till ca 60° latitud) är det ljust dygnet runt.

Det tidigneolitiska monumentet Newgrange visar att människor i flera tusen år kunnat bestämma vid vilken tidpunkt vintersolståndet inträffar, åtminstone på Irland. Huruvida detta var fallet även i Skandinavien, och huruvida även sommarsolståndet uppmärksammades under tidigneoliticum i något av de två geografiska områdena ifråga, är däremot mera oklart. Om sommarsolståndet uppmärksammades under neoliticum, förefaller en sådan sedvana hunnit dö ut före järnålderns slut, om vilken medeltida skriftliga källor föreligger.

Under nordisk bronsålder förekom i Sverige soldyrkan.[4] Vissa av de danser och riter som tros ha ägnats åt att fira solen finns bevarade på hällristningar.[5] Det är oklart när på året religionsutövningen ägde rum.

Uppgifter om förekomsten av midsommarblot under järnåldern är ”sporadiska och tveksamma”[6] och ska – om det existerade – ha ägt rum i mitten eller slutet av juli månad enligt isländska källor och skandinaviska runstavar. Runstavarna pekar ut dagarna kring julianska 13–15 juli[7] (gregorianska 20–22 juli)[8], vilket är en månad senare än det kristna midsommarfirandet.

De äldsta bevarade skrifterna som nämner midsommarfirandet i Norden är de isländska kungasagorna från 1200-talet. Där skrivs det om Olav Tryggvason och står att läsa:[källa behövs] "Han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid julpåsk, midsommar och Mikaeli." Tidpunkten för dessa förkristna offer- eller kvartalshögtider inföll alltså ungefär tre eller fyra veckor senare under året, än de kristna högtider det folkliga högtidsölet flyttades bakåt till, då det är välkänt att vinterblotet ägde rum i mitten av januari (inte december) och alvablotet i oktober (inte september).

https://sv.wikipedia.org/wiki/Midsommar

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

  • Redigerat 2020-09-10, 11:57 av Niklas
[NeferNefer]
2017-06-22, 13:02
#1

Trevlig midsommar 🌺❤️🎂🥳

Jane-Lyzell
2017-06-22, 13:09
#2

🌺

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

Jane-Lyzell
2018-06-21, 09:35
#3

Då var det midsommar igen 🌺

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

NiklasTyreso
2018-06-21, 17:41
#4

Den där wiki-texten är extremistiskt kunskapskritisk. Författaren menar att vi hade inga skrivna böcker i Sverige innan medeltiden och eftersom vi inte hade skriftliga källor kan vi inte veta något om religiösa högtider, sedvänjor och trosföreställningar innan medeltidens skriftkällor kom. Så dumt! Midsommar är inte omnämd i bibeln och är inte kristet. Varför skulle kristna svenskar plöttsligt på medeltiden ha hittat på midsommar, en obiblisk högtid? Det är samma med folktron (troll, skogsrå, tomte, näcken etc), vi har inga skriftliga belägg innan skriv konsten blev vanlig på medeltiden, men avsaknad av skrivftkällor innan medeltiden betyder inte att folktron hittades på på medeltiden. Många okristna obibliska sedvänjor har med största säkerhet mycket gamla anor, äldre än vad som kan beläggas med den nymodiga skriv-konsten.

NiklasTyreso
2018-06-21, 18:26
#5

Glad midsommar på er! Jag gick igång så pass i förra inlägget så jag missade det viktigaste. Jag dansar bara på midsommar och som alltid nykter! Ha det gott på midsommar!

Jane-Lyzell
2018-06-21, 21:39
#6

😃 glad midsommar Niklas

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

Tarotstollan
2018-06-22, 02:48
#7

Ha en trevlig Midsommar allihopa!🌺🌈👋

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

[NeferNefer]
2018-06-22, 09:34
#8

Trevlig midsommar 👍🌺🎈🎂☀️🥳

Jane-Lyzell
2018-06-24, 11:28
#9

😃

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

Jane-Lyzell
2020-06-19, 09:30
#10

🌺då var det midsommar igen - ha en trevlig sådan 😃

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

Upp till toppen