Etiketterartikelpersonlig-utveckling
Läst 5217 ggr
Jane-Lyzell
2017-11-08, 11:41

Följer du John?

Ja hur är det med den saken ?

Vi människor har ju en tendens att följa ledare precis som i leken ”Följa John”.

Vi känner att vi får en identitet med tilltro till just vår egen ledare och oavsett vem eller vilka som är vår egen starka förebild så idoliserar vi det. Vi vill gärna bli som dem, ta efter och ibland till och med försöka vara dem själva. Vi sätter upp dem på piedestal och vägrar se deras fel och brister. Vi låter bara det som vi ser som gott lysa fram i denna idolisering och försvarar dem med näbbar och klor.

Historien talar sitt tydliga språk med olika ledare världen över som har sina följare som i blindo, i tron att ledaren har alla svar, följt och idoliserat, försvarat och kanske dyrkat dennes fotspår. Vi har ju även i Sverige exempel på det och särskilt då i religiösa extrema ledare som driver den lilla följaren till vansinnighets- dåd. Som t ex terrordådet i Stockholms city.

Jag kan fascineras av hur människan i sin jakt på identitet söker den hos olika ledare. Få vågar följa sitt eget hjärta och väg och kanske särskilt här i jantelagens Sverige blir det än mer svårt. Vad händer då när idoler avslöjas som t ex ”Me Too” debatten. Jo, fasaden rämnar hos följaren och mår väldigt dåligt, så dåligt att de går in i ett försvar; ”Nä det har nog inte hänt” eller ”Kan den, så kan jag göra samma sak”. Det legaliserar.

Vi kan se på hur den katolska kyrkans präster utnyttjat små barn i sin ämbetsmakt eller för den delen andra kyrkor och frikyrkor men även andliga sekter genom tiderna, där följarna hjälper dölja ledarnas skam. Man skulle ju kunna tro att i kyrkan och den andliga världen borde sådant inte finnas. Ledare har makt och det gör dem farliga för andra. Få ledare kan hantera sin maktposition och faller oftast för frestelser.

I den rent mediala världen är det inget undantag, där alla ska jobba i ”ljus och kärlek”. Det borde heta ”Mörker och ljus”. Ledare här är ju dem som sätter standard för det mediala Sverige och det är tyvärr ingen skillnad. En del leder bra medan andra är rent farliga. Det som gör det hela än farligare är alla följare som gör som sin ledare och grupperar sig i högmod om att deras sätt är bäst. Hur många män (ursäkta men har inte stött på kvinnor ännu) i det andliga kan vi sätta in i ”Me Too” debatten av förövare. De utnyttjar sin makt som själasörjare eller andlig/medial ledare och tar sig rätten utnyttja svaga kvinnor som oftast redan har trasig bakgrund.

Hur kan jag påstå något sådant då? Jo, jag har själv sett det och stoppat några män som missbrukat sin position som mediala lärare. Det finns tyvärr fler kända fall i Sverige där medium eller healers utnyttjat kvinnor till sin fördel eller utnyttjat sin makt som medium på andra sätt (då även kvinnliga mediala ledare). Det jag har svårt förstå är de följare som så benhårt försvarar deras ledare med orden ”Det är gudomligt förlåta”.

Ja, är det verkligen gudomligt att förlåta? Nä, väldigt dumdristigt i mina ögon för då legaliserar följarna ledarens handlingar. Vilket gör att de fortsätter sina bana och kan förstöra fler människor i fördärv.

En indian, ”Little Crow”, sa till mig en gång:

En ledare är alla följares ansvar att fostra och säga ifrån då ledaren begår misstag.

Om du följer din ledare upp för berget och ledaren slänger sig över kanten; är det vist att inte följa efter och dumdristigt att följa ledaren över stupet.”

Med det menar han och jag att du har alltid ditt personliga ansvar även om en ledare säger att du ska följa. Utan följare skulle inga krig finnas för då fanns inga soldater som utför ledarnas krig.

Ja, detta får bli mitt inlägg i ”Me Too” debatten 

Skrivet av: Jane Lyzell 

https://www.lyztran.com/2017/11/05/foljer-du-john/#comment-621

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

  • Redigerat av Niklas 2020-09-10, 12:12
Carmarino
2017-11-08, 12:14
#1

Bra skrivet. Själv undviker jag allt som verkar vara "organiserad religion", oavsett från vem det kommer. Skulle aldrig kunna följa en guru eller annan andlig ledare. Misstänker att jag gjort det alltför många gånger i tidigare liv. 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Jane-Lyzell
2017-11-08, 12:31
#2

1 ha ha ha ja så kan det vara  😉 tack för feedback 🌺

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

Vianca
2017-11-08, 15:54
#3

Bra att du tog upp detta viktiga ämne Jane. 🙂
Jag fyller i att det gäller också mobbing. I skolan så blev jag utsatt för mobbing, dock inte utav alla. en dag så kom en av eleverna och till mig och sa att hen hade fått ultimatum. skulle inte hen ställa sig på mobbarnas sida, så skulle hen själv bli föremål för mobbing.
Nu är det så länge sedan så jag kom inte ihåg vad jag svarade. Men klassen kom att splittras,så dom värsta förövarna försvann.

Men att man kan sjunka så lågt att man inte kan stå för sina egna handlingar, utan rädslan är större att falla offer för vargflocken.

Jane-Lyzell
2017-11-08, 16:49
#4

3. Ja ett viktigt ämne och tack för ditt inlägg🌺 - ja mobbing går ju in här med och inte skojigt vara utsatt eller pressad till att mobba - ja vilken värld vi lever i - det börjas redan i skolan - vet hur det känns bli mobbad blev det själv för mitt lockiga hår - tänk vad barn kan vara elaka om de då inte styrs upp av vuxna så kan man ju bara tänka sig vad det blir av dem i vuxen ålder……

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

Vianca
2017-11-09, 10:27
#5

Ja, det handlar om bli medveten om sina handlingar.

Då vi är inne på ämnet. såg på TV ett program, det var i en förort. där det var en yrkeskriminell som ungdomarna i den förorten hade som stor förebild. Som har lagt av med kriminaliteten, och idag hjälper och stöttar ungdomarna på glid. En förebild  som är aktningsvärd.🌺

Jane-Lyzell
2017-11-09, 10:40
#6

5. Ja verkligen 🌺

ibland är ju förebilderna bara en fasad som tolkas utifrån vad de visar upp - som tex  Dragan eller Alice Coper - hellylle killar egentligen men deras karaktärer något annat

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

Vianca
2017-11-09, 14:16
#7

O ja, det finns mycket i vår herres hage, att se upp med.

Jane-Lyzell
2017-11-09, 14:47
#8

Absolut 🦸‍♂️

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

NiklasTyreso
2017-11-14, 00:24
#9

Mycket kan förlåtas om den som gjort fel erkänner att det verkligen var fel och bättrar sig, men det sker för sällan. Det är vanligare att de med hög rang tar sig friheter och att de med låg rang blir utfrysta för bagateller, men sådant behöver man inte förlåta.

Jane-Lyzell
2017-11-14, 10:35
#10

9. så sant - ber man om ursäkt och det inte ligger någon verklig tyngd bakom med ånger och att aldrig mer göra om samma sak - då förlåter jag gärna - men förövare av olika slag som gör om och om igen……..de ska inte förlåtas för då legaliserar man deras fusk, bedrägeri, eller övergrepp i handling.

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

Upp till toppen