Andlig inspiration

Varför är ni troende så arga på James Randi?

2012-03-17 15:37 #0 av: Joppo

En sak som slog mig när jag läst i tråden om James Randis partner är att flera av er paranormalister verkligen ogillar James Randi. 

Utifrån mitt  perspektiv har jag dock lite svårt att förstå varifrån all denna ilska och även misstro kommer ifrån. Jag menar när jag läser det ni skriver om honom så framstår han som nån slags ond skeptikerdiktator som åker runt och med våld och tortyr tar fram motbevis mot det ni tror på.

Ta till exempel på saker som sagts i tråden: "Randi spyr gallor", "förföljelse av oliktänkande", "förnedrings-TV" och "hatkampanj"

Nu är min kunskap om James Randi inte jättestor eftersom jag ganska nyligen börjat intressera mig såna här saker, men min bild av Randi och hans organisation stämmer inte alls med det ni säger.

För det första så tycker jag han framstår som en ganska lugn och harmonisk herre som verkligen inte spyr galla eller ägnar sig åt förföljelse av oliktänkande. 

För det andra så borde ju ni paranormalister se hans tester som möjligheter snarare än något som motarbetar er sak. Här har ni alltså en man som erbjuder er seriöst anordnade tester där ni kan bevisa era förmågor och dessutom vinna en miljon dollar. Detta är väl fantastiskt? Om jag hade en övernaturlig förmåga skulle jag ansöka direkt.

Just det angående testerna, så undrar jag också hur ni ser på dem. Ni skriver en del väldigt dåliga saker om dem och jag undrar varifrån ni hämtat denna information. Här är några citat: "[ej]underbyggd eller vetenskaplig utformad" , "Randi mörkar positiva resultat" & "sjuka tester"

Kan ni vänligen konkretisera vad det är för fel på hans tester? Jag upplever dem som seriösa och framförallt objektiva. På vilket sätt är de sjuka? Det är ju knappast så att han flyger runt med en helikopter och kidnappar paranormaliser och tvingar dem under hot att erkänna att deras förmågor är bluff. 

Som jag skridvit tidigare så känns det som om ni ger er på budbäraren bara för att hans tester visar på att det ni tror på inte existerar, men jag antar att ni har en annan åsikt?

Vänligen Joppo

Anmäl
2012-03-17 16:50 #1 av: Ians

En bra diskussion om vi kan hålla oss till ämnet o inte löjlig göra varandra! Eller förringa varandras åsikter....

Så reglerna är för att hålla denna tråd öppen...respekt o inga personangrepp på dem som diskuterar TACK!

Jag håller ett hök öga på Er mao Flört

 

Anmäl
2012-03-17 19:57 #2 av: sven-g

Detta med tester av medium är, tvungna att göras på ej vetenskapligt vis.
Det går aldrig att få samma resultat, pga att tex andevärden pratar vi symboler och bilder, dvs det är en tolkning av en rebus av intryck.
Så även om mediumen kommer ca till samma resultat, kan detta inte räknas till evidens.
Så oavsett hur rätt ett Medium har, måste detta testas flera gånger med samma resultat.
Och hur märkligt det kan låta, så är ett bra resultat räknat bara mot att det bara är tur.
Allt detta kommer att få en förklaring en dag, jorden var platt men blev rund.

Anmäl
2012-03-18 10:25 #3 av: Hellas

För mig är James Randi varken det ena eller det andra, med andra ord, jag är ganska oberörd av honom som person och även oitresserad av hans tester eller utlovade "belöning".

Jag har i ärlighetens namn inte ens bemödat mig med att titta på en Youtube film med karln, så ointressant är det för mig.

Därför har jag inte heller gett mig in i diskussionen kring honom som florerar på olika ställen. Jag har ingen åsikt och vill inte heller ha en sådan.

Anledningen att jag svarar är för att så få andra personer har svarat.

*Gäsp* Glad

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2012-03-18 11:06 #4 av: Ians

Tittade igenom endel youtube klipp med honom igår...o visst ger han ett bedrägligt Tomte intryck....med sitt vita skägg o vänliga röst.....

Men jag hör också vad han säger....att hans mål är att avslöja allt han inte förstår sig på som lögner o gallematias....

Främst för att rädda de unga från att förledas att tro ex på Gud etc

Visst det finns riktiga skojare därute inom både kyrkor o andlighet.....MEN när man tenderar att dra alla över en kam så känner åtminstonde jag att hela mitt inre protesterar.

Om jag vill tro på högremakter som helar o läker o ett liv efter detta så skall man inte behöva försvara det i nä o nu.....mot människor som tar sig en aggresiv ton o en raljerande attityd....inte heller om man väljer att i första hand kurera sig med örter....även om jag inte är rabiat o framhärdar i det om det inte Den gången hjälper...då går jag till en doktor!

Det som främst gör mig negativ till dessa bättre vetande människor är att de inte Alls kan se att det finns de som tror annorlunda...utan tom på politisknivå vill skapa lagar som begränsar den andra sidans valfrihet.....

ch degraderar dem till icke tänkande varelser som behöver beskyddas från irrläror....

Personligen attackerar jag inte min omgivning med en übermentalitet vare sig i andliga eller medicinska frågor.....jag kan föreslå ex en örtbehandling för ngn som är sjuk i tex förkylning....ngt som jag av egen erfarenhet har haft god effekt av.....och många andra oxå oftast....vill inte personen det o inte tar emot mitt råd så får det vara så....Alla har rätt till sina egna val.

Jag har oxå egen erfarenhet av meddelande från "andrasidan" som fått de som fick meddelandet att få en förklaring till varför .....

Erfarenheter som jag inte kan vetenskapligt förklara.....o till människor jag inte ens känner.....men de har trots allt funnits!

Att de fått förklaringar o kunnat gå vidare med sina liv känns gott i min själ.....Skall jag då förneka att jag tror på denna typ av meddelande ? Eller låta människor som inte tror på detta skapa lagar framför min näsa som gör att jag kan åka i fängelse om jag känner att någon vill förmedla något, som kan hjälpa de som lever här o nu?

Nej....säger det i mitt innre Det vill jag inte medverka till! Alltså känner jag att Mr Randi är endel av denna "mobb" mot det paranormala som måste motverkas innan det är ett faktum att vi som tror är kringskurna med lagar som förbjuder andlighet.

Som en klok kvinna sa...." när tågen börjat rulla mot Auschwitz, då är det försent att protestera...det skulle man gjort långt innan!"

Att det sedan finns rena skojarna inom alla branscher Det köper jag, o man skall inte tro på allt man ser o hör... ex hittade jag klipp med ett mkt känt medium i USA som jag ställer mig o alltid har ställt mig tveksam till...men det är MIN åsikt... o min känsla av detta medium....

Men jag tror att vi alla har en själv sanerande röst inom oss...om vi bara vågar lyssna o inte köper allt som "glimmar"....och inte låter oss förledas av Storheten som omger en "Guru"...känns det tveksamt så håller jag mig ibakgrunden tills jag ser vart åt det lutar.....Där i ligger mit förnuft!

Ofta kommer dessa kritiker i en form som ser snällt o beskedligt ut som Tomten Randi.....men bakom ryggen håller de piskan som skall få de som tror att rätta in sig i leden...om det inte går med lock så går det med pock!

Därav min kritik mot ex Randi.

Anmäl
2012-03-18 13:33 #5 av: Jane-Lyzell

Joppo du får nog läsa på om Randi- han är ju guru för alla skeptiker!Cool

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2012-03-19 12:23 #6 av: lizaohman

# 1 Den tråden gjorde mig nedstämd. När jag var liten kallade mina äldre kamrater mig för Flickansomalltidsägervadhontycker - kort och gott, hmmm. Med åren har jag lärt mig att kanske, ibland, eventuellt, hålla inne med återmälen. Allra allra oftast har ju människor egentligen inte tänkt såra en. Hoppas jag. Och har de det, så får det stå för dem!

Personligen är jag mycket obrydd om vad andra tänker och tycker, när det kommer till kritik mot min egen tro. Jag har aldrig haft problem med att respektera andra människors idéer. Om de är olika mina så blir jag intresserad. Man vet ju aldrig när någon är "skickad" för att upplysa en, tänker jag. Trivs med att diskutera, med andra ord. Jag har med intresse följt Randis arbete i några TV-program och förstås blivit besviken på att ingen bevisat honom fel och snott åt sig en mille. Men inte är jag arg på honom. Lika lite som jag är arg på andra människor som inte tror i min omgivning. Jag är väl optimist, för jag inbillar mig att människor nog kommer på hur det ligger till, förr eller senare. Så inte är jag arg på Randi, fast jag är "troende" (ett uttryck som jag egentligen inte gillar, det är så kategoriserande).

 

Anmäl
2012-03-19 13:36 #7 av: Joppo

Tack för era svar. Jag ska försöka svara när jag får lite mindre att göra på jobbet. Det är lite mycket just nu :)

Anmäl
2012-03-19 15:57 #8 av: Tuva-Lena

Lika lite som man kan tvinga en människa att tycka om en, så kan man tvinga en skeptiker att ändra åsikt. Det är hans/hennes åsikt. Enda felet i såna här diksussioner är att man inte kan respektera oliktänkande, det är där man skall lägga ner energin tycker jag. Att visa varandra respekt även om man tycker olika.

Tänk vilken utveckling vi skulle gå till mötes, för oftast är det ju olikheterna som ger resultat i slutändan. Många nobelpristagare har bivit hånade för att dom tänkt annorlunda - innan det visar sig längre fram att, jo visst, dom hade ju rätt. Glad  Sedan kan man se det på ett annat sätt också: tänk om det inte fanns dom som ifrågasatte, då skulle vi aldrig få en chans att marknadsföra oss heller. Det gäller bara att utse dom bästa marknadsförarna först ..Flört

Och, döda fiskar flyter med strömmen mina vänner..

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.