Länkgalleri

Polarraporten WWF

2011-09-15 11:39 #0 av: Jane-Lyzell

http://www.wwf.se/nyhetsbrev/wwf-nyhetsbrev/1403551-polar-3-2011 

Isbjörnar simmar längre

En ny studie visar att på grund av klimatförändringarna så måste isbjörnarna simma längre för att hitta stabil havsis eller land. Det har medfört allt större risker för ungarna. Studien har använt satellit-sändarhalsband och en isbjörn simmade i mer än 12 dagar i sträck, en sträcka på knappt 700 kilometer. Enligt Geoff York, WWFs isbjörnsexpert "så drar klimatförändringarna bokstavligen bort golvet för isbjörnarna som nu måste simma längre för att hitta mat och stabil miljö". Ungar som tillsammans med mamman tvingades simma långt hade en dödlighet på 45 procent, i jämförelse med ungar som simmade kortare sträckor med en dödlighet på bara 18 procent. Isbjörnar som tillbringar långa tider i vattnet riskerar att dö av trötthet eller drunkning i hög sjö. Ungarna har dessutom mindre fettlager och riskerar därför att bli kraftigt nedkylda.

Valrossarna påverkas av havsisen

När sommarisarna smälter av allt mer i Arktis försvinner även platt-formen som är basen i valrossarnas liv. Havsisen fungerar som vilo-plats mellan dyken ned till botten där valrossarna hittar musslor. Det är också här som ungarna väntar på sina mammor när de är ute och letar mat. När ingen havsis finns tvingas valrossarna upp på land, där de samlas i stora kolonier. Detta fenomen, att klimatförändringarna ändrar valrossens beteende, uppmärksammades för första gången i östra Ryssland sommaren 2006.

År 2007 bildades världens största valrosskoloni med 40 000 till 50 000 individer i ett litet ryskt samhälle, närmare bestämt intill en skolgård. År 2010 kom bara ett fåtal valrossarna upp på land i Ryssland, men nu fick samhället Point Lay i Alaska istället plötsligt besök av 20 000 valrossar. I år har redan 20 000 valrossar dykt upp vid Point Lay och forskarna pekar på att isförhållanderna är mycket dåliga i år och flera valrossar förväntas upp. Tyvärr trampas många valrossar ihjäl när de går upp på land. Anledningen är att de är lättskrämda och när tusentals upp till 1 500 kg tunga djur rör sig i panik mot stranden kläms unga och gamla djur ihjäl. Än så länge är det inte ett stort hot för valrossarna i Stilla Havet, men om trenden fortsätter så kan det bli riktigt illa.

Megastäder hotas av vattenbrist och föroreningar

Brist på dricksvatten, föroreningar och avloppsproblem ökar vatten-krisen och gör situationen ohållbar i många jättestäder. Det visar WWF-rapporten "Big cities, big water, big challenges. Water in an urbanizing world som granskat Mexiko City, Buenos Aires, Calcutta, Karachi, Nairobi och Shanghai." Studien lanserades under den inter-nationella vattenveckan - World Water Week 2011 - som pågick
21-27 augusti på Älvsjömässan i Stockholm.

Läs mer i länken http://www.wwf.se/nyhetsbrev/wwf-nyhetsbrev/1403551-polar-3-2011 

 

 

 

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2011-09-19 11:48 #1 av: Jane-Lyzell

Rynkar på näsan

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.