Andlighet

Spiritualism vs New Age

2015-05-26 14:19 #0 av: Ians

Det finns en uppsjö med Andliga förgreningar därute, och för den ovane så kan det vara svårt att veta skillnaden, mellan de olika inriktningarna. Vanligast är att man blandar ihop Spiritualism med New Age, och tror att det är samma sak i stort sett. Här vill jag bena upp lite, från min egen synvinkel sett. Jag gör inget anspråk på att ha fullständigt rätt, inte heller på att jag i denna artikel ger fullständiga svar på Allt. Men det kan väl vara ett ämne för diskussion i tråden, tänker jag . Läs gärna ända till slutet där en text med spiritualismens grundsyn finns

Lite  om spiritualism och det som i folkmun kallas för spiritualism, nämligen det som är "New Age" inspirerat.

Det finns mängder med kurser man kan gå för att komma i kontakt med sin inre själ, både dyra och mindre dyra. Det säljs stenar och fjädrar i parti och minut, rökelser och salvia, som renar och gör oss mer mottagliga för vad vår själ vill säga.
Du skall möta din inre guide etc etc

Sanningen är att de som säljer allt detta, tjänar grymma pengar på Din osäkerhet, inget annat. Visst kan du gå kurser etc om det roar dig, framför allt om du vill träffa likasinnade att "bonda" med. Det är helt ok!
Men att gå en helgkurs för dyra pengar och tro att man skall vara i något magiskt flöde, bara för det är helt befängt!
Inte heller kommer allt krimskrams att föra dig närmare den du söker. För den bor i dig! Du behöver inte söka längre än inom dig själv, och Du det är alldeles gratis!

Det finns faktiskt människor som så hårt har svalt detta med hull och hår att de tror att det varit en ängel på besök om det ligger in fjäder i en äggkartong ;)

Mer troligt är att det varit en Höna inblandad i produktionen och att hon har passat på att rugga lite.

Vi måste våga se förbi alla dessa skam trix och smörgåsbord av olika föreställningar som erbjuds för dyra pengar!

Och förlita oss på vad vi känner inne i vårt inre, där vår kompass sitter! Vår egna helt suveräna GPS som vi är födda med, ja själen tog faktiskt med sig den när den bosatte sig i din kropp, när du föddes.
Ett helt fantastiskt instrument, som leder dig dit där du skall vara för tillfället!

En annan sak är att vi måste förstå att Gud/universum hör bön! Och svarar var och en på de böner som vi har.
Hör du inget svar? Kanske frågar du fel saker, helt enkelt för att du inte egentligen vet vad de är du vill ha svar på, något som är mycket vanligt faktiskt. Börja då med att fundera på vad du egentligen Vill! Så du klart kan precisera det du vill ha svar på. Men fattar de inte vad jag vill ändå? Jo, men de vill att du skall förstå Vad det är de svarar på, och det gör du först när du inser vad frågan egentligen är!

Eller så är du inte öppen för svaren helt enkelt, för att Du redan bestämt vilket svar Du Vill ha.
Det är lika verkningsfullt som att fråga någon om råd och sedan slänga på luren/ klicka någon, så att  du slipper höra vad de svarar.

Glöm inte som sagt vad att, Bön är en tvåvägs kommunikation med det högre makterna i allra högstagrad, oavsett vem du anser att du ber till. Det räcker inte att komma med en önskelista och sedan förvänta sig att någon annan magiskt skall fixa allt detta!

Allt i universum följer vissa lagar som inte går att ta sig förbi, orsak och verkan heter de. Vill du ha en bättre ekonomi så kan du inte sitta i din soffa och hoppas på att det skall ramla ner pengar i knät på dig bara för att du tänker positivt eller ber, du måste ut skaffa ett jobb och gå dit varje dag!

Men varför skall man då be, om det ändå inte ramlar ner saker från ovan?

Kanske för att Få ett jobb!
För att öppna dörrar som tidigare var stängda, och få dem du träffar att verkligen Se vilken tillgång du skulle vara om de anställde dig. De är ju en väldigt kort stund du har på dig att göra ett gott intryck, så lite hjälp från universum är inte fy skam alls i den processen.

Det finns en historia som är väldigt belysande för det ansvar Du har att göra något och se vilken hjälp du egentligen får!

************

Det var en översvämning, och för att rädda sig från att drunkna hade en man klättrat upp på sitt hustak. Han var rädd och bad till Gud att han skulle klara sig, och vi kan tänka oss att hans förtvivlan och rädsla var stor, så han bad med kraft om att få bli räddad.

Efter en stund kommer det en annan man roendes i en båt, och ser mannen belägenhet, så han ror fram och säger "Hoppa i båten!"

Mannen på taket säger "NEJ! Gud skall hjälpa mig!", och så vägrar han att gå i båten.

Vattnet stiger och han klättrar längre upp på taket, och ber med ännu mer inlevelse och kraft.

Så kommer det en annan man i en motorbåt och ser mannens belägenhet, så han Tar sig bort till den stackars kraken som snart kommer att drunkna om han inte får hjälp. Och säger " Hoppa i båten!"

Mannen på taket svara "Nej! Det är ok, Gud skall rädda mig!"

Vattnet stiger ännu mer och nu sitter den stackarn uppe på skorstenen för att komma undan från vattnet. Och ber ännu mer kraftfullt för sitt liv!

En helikopter hovrar plötsligt över honom och de skickar ner en Yträddare, för att hjälpa den stackaren som håller på att drunkna.

Mannen svarar " NEJ! Gud skall rädda mig!" och vägrar att låta dem hjälpa honom.

Så går det som det går , mannen drunknar och dör…..

väl över på andra sidan möter han Gud, och han börjar anklaga honom för att inte höra hans böner!

Jag bad och du lyssnade inte….varför????!!!!

Gud svarar: " Jag skickade en roddbåt, en motorbåt och en yträddare! Vad mer ville du att jag skulle göra?

***************

Denna historia belyser två problem, dels att vi har en egen föreställning om Hur vi skall bli hjälpta, och att vi inte är intresserade av något annat svar än det vi själva redan bestämt oss för!

Det säger egentligen väldigt lite om vilken hjälp vi egentligen Får! För alla kan ju se i detta exempel att mannen fick hjälp, han var bara blind för svaret. Men hur står det till i våra egna liv? Lyssnar vi verkligen på svaren, eller hastar vi vidare innan vi ens gett oss tid att lyssna, och söker svaren eller ännu värre ett Annat svar, någon annanstans ?

Är vi mer benägna att lyssna på andras svar än de vi har inom oss själva? Sätter vi mer tillit till någon mega Guru som skall ge oss svaren än till den lilla röst som inom oss säger precis hur det är?

Visst känner vi oss andligt upplyfta för en stund, vi upplever att vi fått toucha det gudomliga, fått en aha upplevelse etc, och glädjen står högt i taket!

Men det stannar vid det! Så faller den häftiga upplevelsen i glömska, och vi är tillbaka på ruta ett igen!

Med våra tvivel, med våra frågor, med våra inre demoner som viskar elaka saker i vårt huvud. vi låter oss manipuleras, och duperas av dem dagligen, när de säger negativa saker om oss, och gör det till en sanning i våra liv. 

Men hav förtröstan, snart kommer det en ny kurs, en ny metod, nya stenar och nya Gurus vandrandes vår väg, …….för vi söker ju dem.
Och till syvendes och sist är vi lika tomma som innan. Då föds tanken i de flestas sinnen, att kanske inte just denna metoden fungerade, så vi måste nog gå en kurs i något annat….osv i en "never ending story". Tänk om och tänk rätt istället!

För om vi stannar upp och funderar lite mer så finner vi sanningen att Du har ansvar för Ditt välmående Ingen annan kan få dig att må bra för gott!

Inga stenar , fjädrar , rökelse, böcker, kurser, gurus eller mantran kan få dig att komma närmare din själ!  Det är enbart lyssnandet  inåt på vad den själ som bor i dig har att säga som kan föra dig vidare i den riktningen.

Visst behöver vi lite hjälpmedel som att tända ett ljus, lite rökelse och lite fjäder viftning för att komma i stämning, så att vi kan stilla vårt brus i huvudet och lyssna, så har nog inte själen något emot det. 

Men det är inte allt detta som är den magiska nyckeln till ett liv i flöde andligt. 

Det går lika bra att bara sitta rakt upp och ner, sluta ögonen och bara lyssna vad det inom dig har att säga dig. 

Först då kan man må bra även när det stormar, för storma kommer det att göra, det finns ingen magisk kod som vi kan använda oss av för att alltid må bra, oavsett hur mycket någon försöker inbilla oss detta, för en billig peng :)

Men där handlar inte om "Hur vi har det utan hur vi tar det!" Och det är DET vår relation med anden inom oss skall hjälpa oss med, att gå igenom svåra tider och komma ut hela! Inte att vaccinera oss från problem.

De som är svårt i livet är där av en anledning, nämligen att få oss att gå vidare i vår inlärning, Ingen kan leva för evigt lycklig även om det kan se ut som andra har det bättre. 

Antingen dealar de med sina problem på ett bättre sätt, eller så ljuger de! Allt har en mening och ett syfte, om så bara för att visa oss att vi gjorde några riktigt dumma beslut/val igår! Och står du ständigt och jämt i samma bekymmer så beror det förmodligen på att att du inte har lärt dig läxan förra gången!

Alla går igenom tuffa perioder i sina liv! Att sträva efter något annat är bara en illusion ! Utan motstånd blir vi inte starkare det vet alla som varit på ett gym någon gång, och vill man verkligen bygga upp sin kropp så behövs det rätt mycket motstånd och hårt arbete, för att det skall vara möjligt överhuvudtaget. Detsamma gäller själsligt!

Mycket av det "ny andliga" tänket handlar om rosa moln och fluffiga kaniner, som för evigt gör att vi sitter i ljus och kärlek. Vem vill inte det? Och så går vi på, att bara vi har rätt metod eller rätt tänk så kommer detta att ske automatiskt!

Och av naturen är vi lata dessutom, så vi köper gärna en sådan tanke! Vem vill inte bli både smal och fit  bara genom att sitta i en soffa? Alla som inte vill det räcker upp handen :D

Som alla relationer så är relationen med vår inre själ/guide ett jobb som måste göras kontinuerligt annars förlorar vi närheten och passionen i relationen. Man kan inte bara be när man har det svårt, utan man får inte glömma att tacksamhet och uppskattning fungerar även i denna relation. Att se vad de högre makterna verkligen gör för oss, varje dag ! Inte bara komma när vi har något att gnälla över ;) Tack gode Gud så är de inte lika känsliga för den sortens relationer och beteende som vi är, annars hade de tillslut sagt att Du klarade ju dig så bra själv för en stund sedan, fortsätt och gör det!

Detta är inte heller något man kan köpa sig på en kaffe rast, med en käck kurs! Jo vi kan bli medvetna om vad vi gör fel, men jobbet måste vi göra själv! 

Där har kurser o böcker en viss funktion, men de skall användas med förnuft! Det går inte att tända några ljus och problemet är löst! Du måste jobba på din inre frid och vara din egen lyckas smed, genom att jobba hårt för det. Ingen som är stark har fått det gratis, det ligger mycket blod, svett och tårar bakom varje erfarenhet! 

Tillslut kommer här en text som beskriver spiritualismens grundpelare, läs den så förstår ni vad jag menar ;)

**************


Rent formellt består spiritualism av tre olika delar och är en blandning av religion, filosofi och en vetenskap.

Inom spiritualismen erkänner man att det finns en urkraft, ett ursprung som vi kan kalla Gud och spiritualismen förkroppsligar de viktigaste idéerna i alla religioner, att det finns ett liv efter döden, odödlighet och att det finns en Gud. En skillnad mellan Spiritualism och andra religioner är accepterandet av förmågan, genom mediumskap, att erbjuda bevis för andekommunikation till en mottagare och därmed visa att människor överlever den fysiska döden.

Det är en filosofi i och med de 7 principerna som fungerar som en vägledning i det dagliga livet. Etik, moral och att det ger människan en ständig möjlighet att  utvecklas och växa i förståelse och tolkning.

Det finns något som vi kallar naturlag ,

orsak och verkan/ effekt

. Naturlagar gäller för allt, inklusive de icke-fysiska  av oss själva. Vårt sinne, tankar och känslor kan få oss att agera och reagera i ord eller handlingar och kan, till exempel, har en effekt på andra. Det kan ses som "en orsak resultat i" en effekt ", och att effekten kan vara orsaken till en annan förekomst och en annan effekt, och så vidare. Detta hjälper oss att inse att naturlagarna styr allt som händer och att andekommunikation är inte beroende av religion eller filosofi. Medialitet är en vetenskap med kontroller (naturlagar) som avgör hur informationen överförs och processen är repeterbara, ger belägg för överlevnad personens intelligens bortom det fysiska.

De sju grund principerna som mediet Emma Hardinge Britten fick från Andevärlden

Guds faderskap

Kärnan i tron om Spiritualismens  är att acceptera den gudomliga energin.

Kraften, oavsett vilket namn vi ger den, har skapat allt som finns och upprätthåller allt sitt skapande. Guds ande existerar i och omkring allt. Den finns i oss alla, vi är alla guds barn och del av samma familj. Vi accepterar Gud som vår fader.

Människans syskonskap

Vi är alla del av den universella skapande kraften. Genom att acceptera syskonskapet kan vi gå på den andliga vägen tillsammans och befrämja kärleken, toleransen och förståelsen mellan människor. Gud älskar var och en av oss precis som vi är med alla våra tillkortakommanden. Varför skall inte vi då också kunna acceptera våra medmänniskor precis som dom är.

Gemenskapen med andevärlden och änglarna

Kommunikation med den gudomliga energin är en naturlig och grundläggande del av existensen. Kommunikationen mellan Anden själv och dess skapelser är en inbyggd förmåga. Spiritualister använder denna förmåga för direkt kommunikation, eller via medium, mellan den andliga världen och oss. Det är inget övernaturligt utan en helt normal aktivitet. Det huvudsakliga syftet med kommunikationen med andevärlden är att tillhandahålla den bevisning som stödjer vår filosofi. Änglarna ger oss en högre visdom för att upplysa individen, samhället och världen som vi lever i. Detta involverar dom som är engagerade i omsorg och hjälp till mänskligheten genom att ge inspiration, vägledning och healing.

Den fortsatta existensen av den mänskliga själen

Anden är en del av den skapande kraften och därmed oförstörbar. Energi kan inte förstöras utan kan bara ändra form. Efter döden lämnas den fysiska kroppen men själen fortsätter att existera i en annan dimension som vi kallar andevärlden. Den individuella personligheten fortsätter att existera efter det vi kallar döden.

Personligt ansvar

Genom sin visdom har Gud givit oss en enorm potential. Vi kan använda den potentialen för att förbättra våra egna liv och även andras liv. Vi har en inbyggd förmåga att ta de beslut genom våra liv som vi ser att vi behöver. Vad var och en utav oss gör av våra egna liv är helt och hållet vårt personliga ansvar. Ingen kan byta ut eller sätta sig över den rättigheten. Ingen annan person eller påverkan kan ställa till rätta det vi har gjort fel.

Kompensation och vedergällning av allt gott och ont som gjorts på jorden

Denna principen handlar om naturens egen lag om orsak och verkan. Denna naturlag fungerar här och nu, på jorden och även i andevärlden. Medan vi går genom livet gör vi våra val. Resultaten av dessa val påverkar våra själars växande. När vi lämnar jordelivet blir det ingen gudomlig dom. Vi får möjlighet att se på våra liv och omvärdera och ta ställning till våra val och bestämma vad vi borde ha gjort annorlunda.

Evig utveckling öppen för varje mänsklig själ

Evigheten börjar inte i och med döden. Utvecklingen är öppen för alla här och nu

I varje handling i syfte att förändra, att utveckla själens växande, skapar vi i denna utveckling en positiv reaktion. Det finns  alltid möjligheter att utvecklas och gå framåt. Ingen kan någonsin förlora möjligheten att helt omslutas av Guds kärlek.

*********************

Anmäl
2015-05-26 21:50 #1 av: Jane-Lyzell

Så himla bra Skrattar

Denna historia belyser två problem, dels att vi har en egen föreställning om Hur vi skall bli hjälpta, och att vi inte är intresserade av något annat svar än det vi själva redan bestämt oss för!

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2015-05-26 22:14 #2 av: Ians

Tack Jane ❤️

Anmäl
2015-05-26 22:19 #3 av: Jane-Lyzell

HjärtaBlomma

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.