Urkraft

Aternativmedicin och Alternativabehandlingar

2015-01-07 15:36 #0 av: Ians

Lite tankar angående Alternativabehandlingar poppade upp när jag läste artikeln i Aftonbladet (se länk i artikeln här) Bland annat hur man lättvindigt använder ordet Placeboeffekt, som något hittepå, som man kan rycka på axlarna åt. När det egentligen handlar om en urkrafts som vi har inom oss som triggas igång, en överlevnads strategi lika gammal som livet självt. Hur kroppen och själen är en helhet och lite till.

Med tanke på artikeln i aftonbladet http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20118945.ab

Så skulle jag vilja säga några saker!

Ett:

Alltid när man jämför alternativabehandlingar och skolmedicinska behandlingar mediciner, så hamnar man lätt i Cancer diket!

Att det är en Onkolog= Cancer läkare, som uttalat sig i artikeln, är därför inte alls så konstigt! Vad som däremot är lite konstigt är att ingen Antroposofiskläkare fått eller tagit möjligheten att uttala sig är däremot lite anmärkningsvärt!

Två

Man måste skilja på den alternativa livssynen som talar om en helhetssyn framför skolmedicinens enögda stirrande på ett problem i taget! Enligt min livssyn så hör själ och kropp ihop i en helhet, vilket gör att man måste ta hänsyn till båda delarna för att en total läkning skall vara möjlig. Inom skolmedicinen spaltar man upp allt i olika delar och behandlar kroppen därefter, OM man inte möjligen får negativt svar på prover etc då man snabbt skyller på psyket/själen.

Men så länge dessa delar av samma person inte följer varandra, så kan man tom få ett negativt utfall av en fysiskbehandling, som skulle gett ett positiv utfall om man såg till helheten.

Tre:

Inte alltid är en läkning kroppsligt möjlig, då måste man arbeta med välmåendet på ett annat plan, nämligen med fokus att den drabbade skall må så bra som möjligt i den situation de är i. Där handlar det inte bara om falska förhoppningar som belackarna gärna framhäver, utan en acceptans av situationen. Att skapa ett lugn även om situationen faktiskt är så allvarlig att den drabbade kommer att avlida/ gå vidare, eller med bestående men av sjukdomen eller olyckan, som man måste överbrygga i en vardag.

Det är möjligt att det låter drastiskt, men sådan är verkligheten. Jag jobbar inom sjukvården och vi Kan inte rädda alla från att dö, inte heller kan vi ta bort men av skador som inte gör det möjligt att allt blir som innan igen, det är verkligheten. Men sjukvården är väldigt dåligt rustad för den typen av frågor , om man inte väljer att döva och undertrycka istället för att lyfta fram och våga prata om det. Till och med läkare har dålig utbildning i det "svåra samtalet" och hanterar det många gånger på ett sätt som är under all kritik! Givetvis inte alla men många, det handlar ju om ens egen existens också, existentiella frågor som ställs på sin spets när man skall tala med drabbade och som lätt blandar sig i i ett sådant samtal. Bara för att man är läkare är man inte "vaccinerad" mot sorg, eller vet vad man skall säga i alla lägen.

Men även där läkning är möjlig, så har man bäst resultat av behandlingen om själen är med och man känner ett hopp, och förtröstan. Det har tom visat sig att patienter som känner hopp och tillförsikt läker fortare än patienter med en negativ inställning både till sin situation och behandling.

Den antroposofiska livssynen handlar om just helheten, att ge individen möjlighet att läka sig totalt, både till kropp och själ, att acceptera när det inte är möjligt och finna ro även i en sådan situation. Många sjukdomar är dessutom konstaterat att de är stressrelaterade, att då få ro i själen ökar möjligheten till fullständig läkning, på sikt.

Läkaren i artikeln kallar det för placeboeffekt, men då skall man komma ihåg att det, även om det i mina öron oftast känns som de säger "Hitte på effekt", är det vad många läkemedel också uträttar mest av allt. Du går till doktorn han ger dig medicin, och du börjar må bättre redan på väg till apoteket. 

Varför? Jo, du fann någon som lyssnade, tog dig och dina bekymmer på allvar och börjar känna dig nöjd över det. Då händer det något positivt du fokuserar inte längre så hårt på din sjukdom utan låter den positiva effekten av läkarbesöket börja verka i ditt sinne. eller du tar några värktabletter och känner genast att du mår bättre, jag är ledsen att säga det men den egentliga effekten kommer först 20min upp till en timme efter du svalt dem, men Du ser framför dig hur du nu kommer att må bättre, och din själ bejakar detta. En urkraft som ligger slumrande inom oss för vår överlevnad triggas igång, en kraft lika gammal som livet självt!

Men skulle man rent mikroskopiskt titta på ditt tillstånd ex vid infektioner, så sker inte en större förändring förrän flera dygn senare, men du känner dig bättre och sitt sinne börjar jobba mot den "affirmationen" . Så sanningen är tveeggad , för skulle du å andra sidan vara missnöjd med din behandling och känna tvivel på att det kommer att fungera, så kommer din själ att motarbeta läkningen istället. Man talar om att svårt sjuka patienter helt enkelt ger upp, många gånger med döden som utgång. 

När jag talar om alternativabehandlingar så tänker jag först och främst på behandlingar som ges av väl pålästa utövare, som vet vad de gör, Inte om människor som lurar andra genom att koka hästlort i sin källare o sälja för dyra pengar o där igenom lurar skjortan av folk. Det finns alternativa behandlingar som är väl beprövade.

Jag talar även om healing som främst stödjer den andliga biten av oss, nämligen själen. som kan ge både lindring och lugn, och möjlighet för individer att genom gå ganska tuffa behandlingar, med en själslig styrka i behåll. Vilket händer när man lyfter sin blick mot något högre än individnivå. Man kan kalla det förbön också, ett bejakande av själen och ett helande på själsnivå.

Så man kanske skulle hitta ett mer passande ord för placeboeffekt, där den effekt som det har på själen/ det inre på oss mer kommer till sin rätt.

Lite lustigt i sammanhanget så krävs det att de atropisofiska medicinerna skall ha "bevisad icke skadlig effekt" så de måste ha använts så länge som 30 år för att bevisa det.

Hur många av de mediciner som släppts på marknaden, har en sådan gedigen icke skadlighets bevisföring? Inte många måste jag få säga!

Ofta dras en medicin tillbaka efter en tids användning eftersom man ser att biverkningarna är större eller allvarligare än effekten.

Då talar jag inte om cancer mediciner som av naturliga orsaker ger ganska tråkiga, men i sammanhanget nödvändiga bieffekter, då de skall bekämpa allvarliga sjukdomar på cellnivå. 

Utan ganska vanliga mediciner för mindre allvarliga sjukdomar, som inte håller måttet utan ger så allvarliga biverkningar att det inte är försvarbart att använda dem. Där handlar det inte om att pröva dem i 10-tals år för att bevisa att de inte är mer skadliga än nyttiga.

Men visst kan man vara glad att sådana krav ställs på mediciner, även om det hade varit önskvärt att det ställdes i alla sammanhang inte bara gentemot de alternativa. 

Anmäl
2015-01-07 16:51 #1 av: Jane-Lyzell

Åh vilken bra artikel - Jag håller med dej i varje stavelse - klok som en bokGlad

Ja tänk om sjukvården kunde satsa på själslig vård med- det vore inte dumt- om jag mins rätt skrev Robert Hann något om detta ska se om jag hittar det.

Ja mediciner är mycket att ifrågasätta där - knappast 30 års forskning på dem inom skolmedicinen. Tänk att det ska vara så svårt att få till ett samarbete skolmedicin och alternativt ! 

pst har du en bild sätta in Ians eller vill du jag lägger in en ?

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2015-01-07 16:55 #2 av: Jane-Lyzell

http://mobil.svd.se/nyheter/slutstrid-om-omstridda-alternativa-mediciner_svd-4230401 

stod i SVD i dag -lite mer positivt

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2015-01-07 16:58 #3 av: Jane-Lyzell

http://roberthahn.nu/2014/07/12/hardare-lagstiftning-mot-alternativ-medicin/

http://roberthahn.nu/2012/11/02/att-berova-dodssjuka-manniskor-hoppet/

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2015-01-08 10:10 #4 av: Ians

Tack för bilden Jane!

Anmäl
2015-01-11 10:17 #5 av: Elpida

Så fantastiskt bra skrivet, du satte verkligen mina tankar på pränt! Tack Ians!

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.