2014-02-01 20:21 #0 av: AnnikaIII

En ceremoni för att ära Ljuset, våren som är på väg tillbaka. Det ger kraft till den inre själens Ljus och Moder Jord,

IMBOLC LJUSLÅGEFESTEN

den 1 februari 2014

Nu är det Imbolc, Ljuselågefesten som börjar i morgon i vissa länder men vanligtvis firar man i dagarna 3.Här kommer lite text som jag skrivit för några år sedan som du kan ta till dig om du vill och kanske göra något själv för din egen del och Moder Jord. Ensammen eller i grupp.

 

Nu är det halva vägen gången mellan vårdagjämningen och vintersolståndet.Våren ligger och väntar och är sakta på väg in över vårt land, livet vaknar igen.

Den andra februari firas den stora läkegudinnan på Irland, Brigid, nio eller nitton prästinnor samlades runt tända eldar och helade landet, djuren och människor.

 

Nu ska ljus invigas och välsignas, ljus som du skall använda under de kommande högtiderna du firar. En del ljus välsignar du och ger bort till dina medsystrar.  Det är fantastiskt att få gå ut och hitta vackra ljus i alla färger och storlekar, på en shoppingrunda endast för att köpa ljus. Ljusdagen är den första februari och tre dagar framåt.

 

Du kan också ha ljuspartyn och tända massor av ljus, meditera, dansa, sjunga, läsa dikter eller nåt annat som du tycker om. Några ljus inviger du till speciella syften som du firar längre fram under Årshjulet, rista i dem, smörj in dem i doftande oljor, skriv på små lappar direktiv till ljuset, vad du vill att det ska göra för dig, vilket syfte du tänker använda det till. Spara dessa ljus och ev. lappar du skrivit, linda in allt i silkespapper eller tyg , knyt vackra band om och förvara dem tills det är dags att använda dem.

 

Om det växer Rönnträd nära dig och så gå ut och repa dig några kvistar, dessa kan du använda till ljusmagi och trollformler. Du kan korsa två kvistar och lägga som beskydd under dörrmattan eller använda dom till spådom och märka dem med Ja/Nej/Kanske och du kan också lägga dom i en cirkel runt ett tänt ljus när du gör ljusmagi för att förstärka din rit.

 

Fullmånen under februari kallas för Vildmåne och bejakas extra av häxor som då nyinviger sig själva till Moder Jord under Imbolc. Det är också en perfekt tid att inviga nya häxor i sitt kall och prästinnor om man vill  tjäna Modergudinnan och de som vill ge sig själv ett häxnamn kan genomföra namnceremonier nu. 

Den andra februari är den dag som detta sker och när ceremonin är över så äter man lite honung som en symbol för att känna Gudinnans sötma så fötts inom var häxa och prästinna.

Knytkalas är något som alltid är roligt, bjud in varandra, ära er inre kraft, kvinnan och Gudinnan, dansa, sjung, trumma, lek och sia tillsammans. Det är vad man gör på Irland den första februari.

 

SOLHJUL

 

Du kan också tillverka ett Brigida kors och hänga upp dem i ditt hem. Du flätar strå/garn/band samman (se video nedan) Om det är snö där du bor så kan du bygga snölyktor, tända ljus och kalla på Diana naturens beskyddarinna och be henne om styrka och vitalitet.

 

 

EN LITEN CEREMONI DU KAN GÖRA 

Klä ditt altare med en vit duk, dekorera med gröna band, blommor te.x snödroppar och krokus beroende på vart du bor och vad som finns, gröna krukväxter går också bra. Tänd vita och gröna ljus. Ställ fram vackra bilder på Gudinnan vykort, statyetter, smycken, kristaller mm. Gudinnan är nu Den skapande Modern. Ta en rökelsesticka, tänd den och sträck upp den i luften och skapa dig en rökcirkel runt dig. Låt röken smeka dig och känn dig beskyddad av hennes kraft. I tanken bildar du en cirkel runt dig och ber denna bön.

 

 

Bön till den Stora Modern och Hennes Gudinnor

 

 

”Från den isiga jorden kallar jag dig, från de frusna sjöarna och frostiga kullarna kallar jag dig. Jag ber dig om ljummen värme som smeker det kyliga landet, låt din jord blomstra med krokus och snödroppar och det gröna växa fram ur isig dimma. Kom med din skönhet, låt snön smälta ner och marken frodas.Du vackra Gudinna av den mörka årstiden, sköna heliga Moder låt mig invigas i din visdom, led mig, väck mig, låt mig blomstra i min själ så som du låter Jorden blomstra i denna tid. Hör mig min Gudinna, hör min bön, känn mitt hjärtas önskan”

 

 

Sjung för henne, läs en dikt, njut av tystnaden…gör vad ditt hjärta bjuder och när du känner att du är redo ber du henne inviga dig i hennes mysterium gör det under en kort meditation.Avsluta med att stänga cirkeln och blås ut ljusen. Tacka.

 

Ha en ljuvlig Imbolc 

Copyright Lady Oona  respektera det snälla!

 

https://www.youtube.com/watch?v=1eDUXepmNLY

 

Ett enkelt Imbolc altare

Ett enkelt Imbolc altare