Urkraft

Hels afton.....

2012-10-31 12:21 #0 av: AnnikaIII

I alla tider har jordens befolkning firat livet och döden, skådat in i framtiden och försökt förstå årshjulet. Den 31 oktober är en sådan dag då dessa gåtor kan firas, begrundas och ge livet ett nyare djup. Gudinna Hel är närvarande här i Norden.

Hels Afton

Av Lady Oona Trollpackan VölvanHEL, underjordens Gudinna, den gamla Visa, haggan, den krönta visa kvinnan, hon som vet och ser livets skiftningar, dödens mörker, dimmorna som döljer och visheten som rår. Hon rör i dödens och återfödelsens kittel, hon ser vad som har varit, vad som är och vad som skall komma.
Hon stå med sin dunkla kåpa och sitt ansikte i livets och dödens olika skiftningar, Hon bär på svaret till gåtorna och Hon vet mer än någon annan om Livets rörelser, födelsen och döden.

Hon rår över den mest magiska natten på året. Exakt mittemot Våreldsfesten 31 april i årethjulet är Hels afton 31 oktober, Våreldarnas mörka tvilling. En natt där tända eldar lyser i landskapet, en natt med spökhistorier och seanser, tarot och spegelskådning. En natt där många makter är i rörelse, när slöjan som skiljer vår värld från De andra världarna är som tunnast. En Andenatt.

Firandet början vid solnedgången den 31 oktober och pågår till solen går upp. Detta är slutet av hösten men framför allt slutet av det gamla året och början av det nya. Nyårsnatten för det norra halvklotet hedningar, häxor, druider, wiccaner, magiker och många många fler.

Nu är tiden stilla, i gränslandet kan vi blicka in i det som varit och se fram emot det som ska komma. Vi minns dem som gått in i Andevärlden under det gångna året.
Vi ser nu framåt mot det nya och med vårt inre öga försöker vi tränga igenom slöjan till andra världar för att se vad som kommande år kan föra med sig.

Dessa två teman, hedra och fira de döda och sia om framtiden, är obevekligt sammanflätade under Hels afton. Gammal och nytt, minnas det som varit, se döden som början på något nytt. Lämna och påbörja.

En minnesfest för de döda, de kommer till oss om de vill, återvänder till de levandes land för en natt, för att fira med sin familj och vänner.  Att tända facklor utomhus, tända ljus inomhus och ställa i fönstren, så de döda kan hitta sin väg. En extra tallrik dukas vid bordet och mat läggs upp. De är medbjudna till festen och vi kan samtala med varandra nu när portarna står öppna, men alla måste återvända till sina utsedda platser när tuppen gal, när solen går upp och det dagas. Ljusen släcks och alla går till vila.

Ta fram fotografier på dina nära och kära i andevärlden, bjud in dem till samvaro, gör ett förfädersaltare med vackra höstfärger, mörka ljus, äpplen som du delar i sin omkrets så pentagrammet blir synligt. Sitt i mörkret en stund innan du tänder ljusen och facklor för att minnas och samla dina tankar kring dödens rike, andarnas värld, låt både sorg och glädje vara närvarande.
Bjud in ett medium för seans om det är vad du vill. Automatisk skrift är något du kan pröva på. Ha en bandspelare igång och be dina anhöriga ge sig till känna på bandet.


Spådom, den här natten är perfekt för att se in i framtiden. Det nya årets festival är en del av tidens skiftningar och den gamla hedniska synen på tid är mer cyklisk, inte linjär som många tänker/tro nu.
Och i detta sammanhang är då Hels afton en tidpunkt utanför tiden, då den naturliga ordningen i universum upplöses, går tillbaka till ett ursprungligt kaos och förbereder sig att återupprätta en ny ordning, det nya året.
Således är Hels afton en kväll som existerar utanför tiden och kan därför användas för att visa någon annan tidpunkt. Vid ingen annan hednisk högtid är en tarotläggning, att läsa kristallkula eller sia i kaffesump och te-blad så troligt att lyckas.

Ställ frågor om dig själv, vad finns där in i framtiden, vilken väg kan du gå, vad får du för råd?

Jag önskar er alla en underbar Hels afton, hur du än väljer att uppmärksamma och fira den.Copyright Annika Oona Adriansson, visa respekt för det TACK!

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmäl
2012-10-31 12:45 #1 av: Jane-Lyzell

Kanon artickel Tack Kyss

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2012-10-31 18:58 #2 av: AnnikaIII

Det är roligt att skriva om sådant som ligger varmt om hjärtat....tack för uppmuntran...Glad

Anmäl
2012-11-01 16:05 #3 av: mayolica

Intressant artikelGlad

~ mayolica ~

Anmäl
2013-03-25 12:38 #4 av: Tuva-Lena

Underbart att läsa, fastän årstiden kanske inte är den rätta.Glad Nu förstår ni kanske varför de kristna kallar "underjorden" för Hel-vetet? Allt som gick att "återanvända" till något farligt och skrämmande var man inte sen att utnyttja heller. Och naturguden Pan - ni vet han som var den behornade guden med bockklövar och som spelade (pan)flöjt, passade därför utmärkt bra att döpa om till.... ja just det; Fan.

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2013-10-26 16:37 #5 av: Jane-Lyzell

Dags att putta upp :-)

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2013-10-27 08:44 #6 av: Tuva-Lena

Ja Jane, den artikeln tål att läsas många gånger! Så uppmuntrande och vist skrivet! Och många tips på hur man kan fira själv - för det måste vi ju göra, eller hur?GladSka göra som Oona föreslår, göra ett eget altare oh bjuda in mina nära och kära från andra sidan, en riktig högtid äntligen!

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2013-10-27 11:28 #7 av: Jane-Lyzell

6 Ja verkligen en bra artickel Glad och bra högtid Blomma

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2013-10-30 11:12 #8 av: Jane-Lyzell

snart 31 okt.

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2013-10-31 22:16 #9 av: TezzD

Ikväll ska jag lägga lite kort och meditera, vad ska ni göra? Skämtar

HjärtaRosalee
SajtVärd: Änglar -ifokus
Medarbetare: barn.ifokus. 

Anmäl
2016-10-29 11:48 #10 av: wissan

Jamen den här var ju intressant....

Anmäl
2016-10-31 15:42 #11 av: glittertind

Jag ska göra gröt till hustomten. Om det är en sådan natt, så måste han få något stärkande. Sedan bjuder jag osynliga gäster på äppelpaj... och äter upp det som blir över själv.
Ha det så kul ni andra, och hoppas att ni får kontakt med diverse spöken. Men glöm inte att pröva andarna, så de är av Gud... särskilt om ni prövar automatskrift.

Anmäl
2016-11-04 10:59 #12 av: Sommarek

#11 Varför då? Jag vill definitivt inte ha något som är "av Gud" hemma hos mig.

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2016-11-05 15:07 #13 av: Maikailoa

Jag kan nog förstå tanken med att "pröva andarna så de är av gud", som ett annat uttryck för att de inte är illvilliga. Men det finns ingen garanti för att de inte kan förställa sig.

Inom spiritualismen är väl alla andar goda (eller av gud), och de eventuellt onda förnekar man. Man talar inte om trollen.

Anmäl
2016-11-06 10:12 #14 av: Sommarek

#13 Nja. Jag hade aldrig kallat något som var av den kristne guden, om det är den vi menar, för gott.

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.