Personlig utveckling

Finn din egen sanning - nr. 5, Personligt ansvar

2011-09-18 21:58 #0 av: Köpingsljusen

När man är ny inom sitt område, t.ex. när man är elev i mediumskap, healing etc., har man många frågor - och många att fråga... Men vem ska man lyssna på när "sanningarna" går isär...?

När jag tittar runt på olika forum läser jag ofta om människor som är relativt nya inom sina områden (typ elever i mediumskap, healing etc.), att de har svårt att veta vem de ska lyssna på när det kommer till vad som är "sanningen". Som ny elev är man ju i händerna på många, men framför allt sin lärare och dennes åsikter - och man vill ju försöka ha så tydliga gränser som möjligt när allt är lite svävande och främmande för en... Flört

På forumen finns det ju då ofta människor som har betydligt mer kunskap än vad den nya eleven har (och alla andra som är nyfikna men inte så kunniga). Ofta händer det ju då att det finns erfarna med åsikter som strider mot varandra på ett eller annat sätt... Obestämd

"Vem ska man lita på?", kommer sålunda frågan upp inom en...

Spiritualismen har 7 principer som lanserades redan på 1800-talet och som fortfarande är bra att luta sig mot i såna här frågor. Den 5:e principen handlar om eget ansvar - och om man tänjer på dess princip så att den inte bara handlar om att ta ansvar för ens gärningar, så ligger också det här med att ta ett eget ansvar för allt man lär sig i livet. Vi ska inte bara köpa allt som "experterna" säger (inom alla områden) - vi behöver bilda oss en egen uppfattning om vad som är sant för oss själva. Glad

När jag slutade ta emot allt okritiskt, dvs. slutade köpa alla "sanningar" som matades till mig, så upptäckte jag att en fråga ofta ledde till en ny fråga, till en ny fråga... osv. Det gjorde att jag kom fram till egna slutsatser - och sakta men säkert bildades en ny grund som jag stod stadigt på. Med tiden så byttes en del ut, de svaren var på det stadiet förlegade (men nog så viktiga när de först kom).

Vi har ett personligt ansvar - framför allt att bilda oss egna uppfattningar, men också att revidera och utveckla våra personliga sanningar! Stannar vi upp, slutar fråga oss varför, stagnerar vi och i värsta fall börjar vi försvara våra "sanningar" utan att lyssna...

För mig har det blivit sant - att det inte är svaren som är det mest intressanta, utan det är frågorna i kombination med människorna som levererar de olika varianterna på svar som ger "livskunskap".

Köp nu inte allt som jag har sagt... Flört Utan ta reda på vad som gäller för dig!

\Rickard

 

Anmäl
2011-09-18 22:07 #1 av: Jane-Lyzell

Vad fint och bra skrivet Ricke

säger som Indianerna - att följa en ledare blint utan eget ansvar är dumdristigt om ledaren kastar sig utör ett stupKyss

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2011-09-18 22:14 #2 av: Köpingsljusen

Tack Jane - ja det verkar ju dumt att göra som ledaren då... fast en del gör det av ren övertygelse om att allt måste vara rätt... Obestämd

Anmäl
2011-09-18 22:16 #3 av: Jane-Lyzell

2 ha ha ha - det var nog mer som en metaforTungan ute inte bokstavligenSkrattande

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2011-09-18 22:22 #4 av: [GunillaF]

Tack för en jättebra artikel Rickard.

Jag har slagits av att de sk sanningssägarnas "tjurighet" inte går att rubba.

Jag tycker som du skriver att vi har ett ansvar gent emot oss själva att söka vår egen sanning. Men jag tycker också att alla dessa som tycker att deras sanning är den enda sanningen, kunde vara lite mer ödmjuka i sin framtoning och låta oss andra få en chans att bilda vår egen sanning.

Det är allas ansvar gent emot varandra.

Att lyssna på många, gå utbildning hos olika människor osv tycker jag har varit bra. Jag kan då anamma, testa det som för mig verkar vettigt och som jag tror på. På det sättet blir det något som jag kan ta till mig i mitt hjärta och då kan det bara bli bra.

Anmäl
2011-09-18 22:22 #5 av: Köpingsljusen

Jag vet Jane - men det finns ju de där sekterna som begår kollektiva saker... Det var de jag tänkte på... och de är i högsta grad verkliga.

Men vi är också verkliga - och vi gör inte sånt! Flört

Anmäl
2011-09-18 22:38 #6 av: Jane-Lyzell

4 Ja alla är vi unika med olika sanningar och poängen är ju att hitta sin egen - inte bli mini kopior av någon annan, ledare eller medium eller annatFlört

5, Jo det är ju skrämadnde sant faktiskt, hua!

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2011-09-18 22:45 #7 av: Köpingsljusen

#4 - Ja Gunilla - vi borde inte vara så envist tjurskalliga att vi till varje pris ska försvara vår sanning! Försvarar jag min sanning är jag egentligen rädd för att den kan vara fel... att jag riskerar att komma ut på gungflyn igen och tappa kontrollen... skrämmande för många människor och därför tror jag vi så envist håller fast vid det vi tycker är "sanningen"!

Själv tycker jag det är intressant att höra vad andra har att säga - det berikar snarare än kullkastar och därför är av oerhört värde i min egen utveckling. Sen köper inte jag allt som sägs - finns ingen som jag håller med i allt, inte ens att jag sitter på den ultimata sanningen... Flört

#6 - Visst är det skrämmande Jane!

Anmäl
2011-09-18 22:46 #8 av: Hellas

Jättebra artikel Rickard och så otroligt viktig.

Det är verkligen svårt för nyfikna, nyandliga sökare att veta hur de egentligen ska förhålla sig till all information de får till sig, speciellt då de ibland motsäger varandra.
Men man får ta till dig det som känns rätt och lämna det andra därhän, ibland kanske man även plockar det goda från flera olika källor och på så sätt bildar sin egna tro.

Alla har rätt till ett "vetande" och att dela med sig av det, men det är till syvene sist mottagaren av informationen som har ansvaret att ta till sig det som i hjärtat känns rätt.

Att visstas i den här paranormala världen är skum i sig så om man på något vi ändå försöker sålla bland alla skummheter så kanske man kan hitta någonting som känns rätt för det egna jaget.

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2011-09-18 22:53 #9 av: Köpingsljusen

#8 - Tack Hellas :-)

Precis som du säger behöver man hämta information från olika källor för att kunna bygga upp en egen och unik kunskapsbank som passar den unika person man är :-)

Ha ha - visst är det en skum värld vi lever i och jag förstår att många nya famlar i mörkret och söker trygghet hos de som vandrat stigen lite längre. Men stannar man upp där så blir man inget annat än en kopia av "gurun/mentorn"!

Anmäl
2011-09-18 22:56 #10 av: Jane-Lyzell

Ja för nybörjar i den medialavägen är det ju en lååång resa att göra - Jag är glad jag hunnit över 50 strrecket, vilket gör att jag kommit till ett inre lugn i min egen vetskap om min sanning:-)) - även om den ständigt är i förändring - man blir ju aldrig full lärd - det vore ju tristFlört

Tror många nybörjare - väljer att se sina ledare/medium som ultimata sanningen - så var det för mig i början av min utveckling - fast efter ett tag blev de jobbigt då jag träffat så många att lära ifrån.

Vi är alla hjälpare för varandra i en oändlig icke sinande kunskap om medialitetTungan ute

Och som sagt vi ska ju hitta oss själva i all denna mediala djungel utbud som finns. en härligt guppig och bumpig resa som jag inte skulle vilja vara utan!

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2011-09-19 01:40 #11 av: Kerstina-61

Tack Rickard för du tar upp en jättevikig frågeställning! 

Min mentor säger att vi ska gå till lite olika "lärare" och se det som finns som ett stort smörgåsbord. Man väljer det man kan ta till sig, det man gillar och får sedan sin egen sanning Glad

Tror tyvärr det finns kursledare där ute som inte alltid tillåter sina elever att gå hos någon annan. Då blir det små minikopior av den läraren...

Jag kommer ihåg då jag började min första cirkel och läraren var certad av Irish Hall. Jag fick veta att han var tvungen att följa de riktlinjer som han stod för...vilket jag i och för sig förstår då läraren skriver på träningskort att h*n har det förtroendet för sin elev att h*n kan jobba ute på ett rätt och riktigt sätt. Men jag reagerade för jag ville inte bli en kopia av min lärare.

Nu har jag förstått att jag måste inte följa den läran slaviskt som min lärare står för utan kan få forma mitt eget sätt att arbeta på och få vara Kerstin. Men...hur mycket vågar jag tänja de gränserna? 

T.ex. Jag har lärt mig, då jag jobbar på plattform med seans att jag ska peka ut vilken som länken är till, innan jag berättar för mycket om den.
Många jobbar inte så utan berättar ganska mycket om länken och frågar sedan om det är någon i publiken som känner igen det jag pratar om.

Är detta en frågeställning mellan mig och min mentor? Vad säger ni andra?
Kanske jag kom lite ifrån ämnet Skäms I så fall göra en ny tråd..Flört

Anmäl
2011-09-19 07:33 #12 av: rore

Jag kan inte annat än beundra din klokskap Rickard! Tack för en väldigt bra artikel.

För om vi bara sväljer allt med hull och hår, utan att känna inom oss vad som är sant för oss. Då går vi lätt vilse.

Faktiskt gäller det, det mesta här i livet.Flört

 

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2011-09-19 09:10 #13 av: Elpida

Det är så sant det du skrivet Rickard, och otroligt viktigt att ta upp. Jag är ju själv en nybörjare, ett barn i mediumkunskap och jag läser flera olika böcker, lyssnar på flera olika åsikter och plockar det jag tycker känns rätt för mig. Det är ju så att vi alla är olika personligheter, vilket även de är på andra sidan. Vad som är sanning för någon är ju inte sanning för den andre och jag kan tänka mig att det gäller både på denna sidan och även den andra ibland.

Jag säger lite som min pappa. Huvudsaken är att man vill och  strävar efter att vara en ärlig och ödmjuk person, då har man kommit långt på vägen vi vandrar. Och att vara ödmjuk innebär väl bl. a att acceptera andras sätt att se på saker och ting här i livet. Bara för att någon inte tycker som jag betyder det ju inte att jag har fel... eller den andre heller. Vi har bara olika sätt att se på sakenFlört

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl
2011-09-19 11:12 #14 av: Jane-Lyzell

11. En klok mentor kerstin och vist ska du vara duSkrattande

Jag fattar inte lärarna där ute att de så slaviskt följer sina mentorer på hur plattforms seanser t ex ska levereras - för tusan det gäller ju hjälpa elev förstå hur den själv plockar upp informationen!

Menar ande världen alla tror det är så lätt för dem - nej det är det inte , nya ande vänner som aldrig kommuniserat förut kan ha välldiga problem få fram vad de vill säga. Och om då kommunikationen kanske endast kommer först som en emetionell känsla så är det det man måste jobba med eller endast får lösryckta bildet mentalt så får man jobba utifrån det . mm

det är ju inte alltid anden kan peka ut var sittern är (då det bara är en kraftansträngning för dem göra sig hörda) att då som lärare säga att du måste hitta motagaren är ju sjukt. Däremot tycker jag man ska försöka hitta motagaren om man kan och inte endast slänga ut det till alla i publiken hela tiden - det finns allt för många som tar andras medelanden på storseanser eller som vill ha det till deras kontakt. vilket då kan röra ihop det alldeles.

Det bästa är ju en mix - att det ena sättet utesluter inte det andra. Men klart om mediumet hittar rätt mottagare och ger bevis på anden direkt är ju det bästa för bevisbördan och enklast. Och gör mediumet klockren då, utanomvägar:-)

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2011-09-19 17:39 #15 av: Vargflickan

Vi verkar alla rörande överens om det du skriver, Rickard! Och visst behöver man vara ödmjuk också, som Gunilla m.f. skriver. Jag skulle vilja slå ett slag för den egna utvecklingen och att söka inom sig själv också. Jag är enormt tacksam för den typen av stöd som jag fått från då främst HäxoriF när jag gick med för ett par år sedan. I början kommer jag ihåg det som irriterande när jag ställde stora, vida frågor och väntade mig ett korrekt, kortfattat men utförligt svar om diverse livsfrågor. "Ta reda på det själv/känn efter/utforska/prova" var svaret allt som oftast. Men oj, vad jag är tacksam över det nu och jag tror att det tankesättet har präglat mig mycket. Nu har min egen utveckling gått framåt, och jag är nu en av dom som ibland säger "sök i dig själv" till nya medlemmar, oftast på HäxoriF då.

Var och en har sin sanning här i livet! Jag tror vi alla strävar efter samma sak, samma mål eller åtminstone samma kärna - men vi tar olika vägar Kyss

Anmäl
2011-09-19 17:59 #16 av: Jane-Lyzell

15 så sant - ja Häxor är braKyss

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2011-09-19 18:05 #17 av: sven-g

Flera av dessa lärare tar budskapet som det viktiga, märkligt att även just dom anser att man ska peka ut först vart länken ska till.

Där kom jag in på en av de saker jag tror på, min tro att då är det lätt att göra en avläsning.

En sak är då säker bilda er en egen sanning med så många fakta det går att få.

Det är bara nyttigt att få hela sin tro vändad upp och ner.

Anmäl
2011-09-19 23:28 #18 av: [Lady-Oona]

Rickhard mycket bra formulerat och så sant....tack för den läsvärda artikeln....Kyss

Det fick mig att komma ihåg att jag lovat dig något, så du har ett meddelande att läsa...

kram

 

 

Anmäl
2011-09-21 22:50 #19 av: Köpingsljusen

Tack allihopa för era uppmuntrande ord! Glad

Det verkar inte finnas några frågetecken i tråden - bara ett lugnt accepterande att vi alla bär på vår egen sanning. Att vi sen kan ha konflikter inom oss är bara bra - det gör förhoppningsvis att vi frågar vidare. Vissa saker behöver man diskutera med sin lärare - men jag tycker att man ska våga prova annorlunda jämfört med vad läraren säger, vilket jag själv alltid har gjort!

#11 - Att peka ut länken är ett sätt att göra det på Kerstin - att som sven-g säger läsa av någon är en av anledningarna till att man behöver ifrågasätta det sättet att arbeta. Ett annat sätt är att berätta så specifika detaljer att när man kastar ut det till publiken så får man träff på en person - det har sina fördelar men har också nackdelen att en blyg person i publiken kanske inte berättar att det är dennes, utan någon annan "stjäl" kontakten för att de vill ha budskapet.

Så det gäller att plocka russinen ur de olika kakorna man provar... Tungan ute

#13 - Jag säger som du Elpida, att är man bara ödmjuk inför sitt "kall" eller livsväg så går det bra i livet! Skrattande

Anmäl
2011-11-10 22:17 #20 av: Hellas

Puff

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2012-05-30 18:36 #21 av: Hellas

Skrattande

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.